Czym się różni ocet winny od zwykłego?
Ocet winny i tak zwany “zwykły”, różnią się tym, z czego je się produkuje. Pierwszy powstaje w wyniku fermentacji octowej wina z winogron czerwonych lub białych. Drugi to natomiast ocet spirytusowy, który jest wytwarzany z alkoholu etylowego, a powstały kwas octowy rozcieńcza się wodą destylowaną.
Czy to jedyna różnica? Warto wiedzieć, że ocet winny ma delikatniejszy smak, co sprawia, że świetnie nadaje się do sosów sałatkowych. Ponadto, ocet zwykły, czyli spirytusowy jest produktem “jałowym”, co oznacza, że nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych. Ten, który wytwarza się z wina, jest bogatszy w niektóre witaminy i związki mineralne.
Który ocet jest zdrowszy - winny, czy spirytusowy?
Może pojawić się też pytanie, który ocet jest zdrowszy - winny, czy spirytusowy? Jak już wspomnieliśmy, to w tym pierwszym znajdziesz więcej składników mających korzystny wpływ na zdrowie. Ocet winny biały według badań naukowych z 2005 roku, które opublikowano w ‘European Journal of Clinical Nutrition”, jest skuteczny w obniżaniu indeksu glikemicznego żywności, która jest nim doprawiana. Dzięki temu może regulować poziom cukru we krwi. Może także zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę u cukrzyków i teoretycznie pomóc w spowolnieniu postępowania choroby.
A co ze zwykłym octem? Ma on właściwości bakteriobójcze, dlatego poza zastosowaniami kulinarnymi, wykorzystuje się go także do czyszczenia lodówek, szafek, czy blatów. Dzięki działaniu przeciwbólowemu i przeciwzapalnemu sprawdza się na oparzenia i urazy. Pod względem spożywczym ma głównie na celu poprawienie walorów smakowych. Pamiętaj, że zarówno ocet winny, jak i spirytusowy nie mogą być stosowane w nadmiarze i w formie nierozcieńczonej.
Czy ocet winny i spirytusowy można stosować zamiennie?
Ocet winny i spirytusowy to ten sam kwas octowy, ale powstały z innych alkoholi. Dzięki temu można stosować je zamiennie. Trzeba jednak uwzględnić stężenie. Ocet winny ma najczęściej stężenie 6%, natomiast stężenie zwykłego octu sięga na ogół 10%. Popularne marynaty do grzybów, warzyw i owoców to roztwory dwuprocentowe. Co to oznacza? Na dwie szklanki (500 g) wody stosuje się pół szklanki (125 g) octu spirytusowego 10%. Jeśli chcesz podmienić składnik na ocet z wina, musisz dostosować proporcje. Oznacza to, że do dwóch szklanek wody należy dodać szklankę octu winnego 6%. Otrzymane stężenie będzie w tym przypadku tylko niewiele wyższe i równie odpowiednie do celów kulinarnych.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Skupmy się teraz konkretnie na occie winnym. To właśnie ten rodzaj ze względu na swoje właściwości szczególnie polecamy. Ciekawostką jest to, że ten produkt spożywczy jest traktowany jako remedium na rozmaite dolegliwości. Jakie na przykład?
- ma wpływ na oczyszczenie organizmu z toksyn,
- wspiera funkcje układu trawienia i wątroby,
- poprawia trawienie, ponieważ w niewielkich ilościach zwiększa wydzielanie soków żołądkowych,
- dzięki zawartości potasu może potencjalnie pomóc osobom chorującym na podwyższone ciśnienie krwi,
- poprawia wchłanianie wapnia i magnezu,
- biały ocet winny wspomaga także prawidłowy metabolizm tłuszczów i sprzyja obniżaniu cholesterolu.
Dodajmy do tego szerokie zastosowanie podczas gotowania. Ocet winny jest składnikiem wielu sosów i dressingów do sałatek, nadaje się do tworzenia marynat i poprawia walory smakowe dań. Może kojarzyć się szczególnie z kuchnią Włoską.
Sprawdź nasze produkty
W naszej ofercie znajdziesz wysokiej jakości octy z wina czerwonego. To produkty dojrzewające 25 i 50 lat. Mamy też dla Ciebie ocet winny balsamiczny 5-letni. Dostępne u nas produkty dojrzewają w beczkach z amerykańskiego dębu. Wspomnijmy też o korzystnej cenie idącej w parze z walorami smakowymi i prozdrowotnymi.
Polecamy na przykład ocet winny dojrzewający 50-letni Oloroso Gran Reserva 250 ml D.O. Montilla Moriles. Ta propozycja powstaje w wyniku fermentacji oksydacyjnej z win Oloroso ze strefy Montilla-Moriles, co potwierdza nazwę pochodzenia.
Możemy wspomnieć też o occie winnym balsamicznym 25-letnim wytwarzanym z suszonych winogron odmiany Pedro Ximenez, który doskonale komponuje się z serami, potrawami azjatyckimi, rybami, sałatkami i warzywami. Zachęcamy do zapoznania się z całością asortymentu i wypróbowania wyśmienitych smaków, które u nas dostaniesz.
Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:
- Octy
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia