Do czego można użyć octu winnego?
Ocet winny produkowany jest przez fermentację octową wina. Bywa powszechnie stosowany do celów kulinarnych, ale nie tylko - niektórzy cenią go sobie jako element medycyny ludowej. Może powstać z białego lub czerwonego wina, jednak do najpopularniejszych poddawanych fermentacji trunków należą:
- cabernet sauvignon,
- chardonnay,
- merlot,
- pinot grigio,
- riesling,
- sauvignon blanco.
Ocet winny odznacza się delikatnym owocowym smakiem, który świetnie komponuje się z sałatkami, rybami i sosami.
Jakie zastosowanie ma ocet winny?
Do czego najlepiej sprawdzi się ocet winny w kuchni? To idealny dodatek do sosów i surówek przygotowanych ze świeżych warzyw. Warto także dodać go do sałatek z ostrymi serami pleśniowymi i czerwonych mięs, takich jak dziczyzna i wołowina. A może połączysz ocet winny z drobiem, na przykład z kaczką? To doskonały produkt do marynowania wspomnianych wcześniej rodzajów mięs. Ciekawym rozwiązaniem jest też wykorzystanie octu winnego jako element galaretek z czerwonych owoców, czyli żurawiny i czerwonej porzeczki. Znajdziesz go też w sosie chutney, który przygotowuje się z czerwonej cebuli.
Jakie właściwości prozdrowotne ma ocet winny?
Wspomnieliśmy też o tym, że ocet winny ma korzystne działanie na zdrowie i jest wykorzystywany m.in. w medycynie ludowej. W jaki sposób?
- Ocet winny spożywany w trakcie posiłku zwiększa produkcję enzymów trawiennych.
- Ocet winny zapobiega wzdęciom.
- To bogate źródło potasu.
- Może pomóc w walce z bólami głowy.
- Stosowany zewnętrznie sprawdza się do dezynfekcji drobnych ran i skaleczeń, a także uśmierza swędzenie po ukąszeniach.
Jak możesz zauważyć, ocet winny ma szerokie zastosowanie w życiu codziennym. Przede wszystkim jest jednak ceniony za swój wyjątkowy smak i to, jak wzbogaca przygotowywane na co dzień potrawy. Zwykle wykorzystuje się go w kuchni włoskiej i francuskiej, czyli tej, która pochodzi z regionów znanych z wytwarzania octu winnego.
Jakie produkty przygotowaliśmy dla Ciebie?
W naszej ofercie znajdziesz wyjątkowe octy winne, które swoimi walorami smakowymi zachęcają do wykorzystania ich w kuchni. Dbamy o jakość naszych produktów, co gwarantuje zadowolenie klientów. Polecamy na przykład:
- ocet winny dojrzewający, 25-letni, Gran Reserva, 250 ml, D.O. Montilla Moriles powstał z odmiany winogron Pedro Ximenez, idealny do serów, potraw azjatyckich, ryb, sałatek i warzyw,
- ocet winny dojrzewający, 50-letni, Oloroso Gran Reserva 250 ml D.O. Montilla Moriles leżakujący w beczkach z amerykańskiego dębu przez pół wieku.
Obie te propozycje odznaczają się bogactwem smaku i aromatu, są korzystne dla zdrowia, a ich produkcja wymaga wieloletniego, cierpliwego przygotowania. Gwarantujemy, że odznaczają się najwyższą jakością. Zachęcamy do sprawdzenia tych i pozostałych produktów, które u nas znajdziesz. Poznaj kuchnie świata z wykorzystaniem najlepszych składników, które są charakterystyczne dla regionów śródziemnomorskich.
Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj również inne wpisy blogowe:
- Octy
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Czym się różni ocet winny od zwykłego?