W hiszpańskim regionie La Mancha hodowane są owce manchego, z których mleka wyrabiany jest słynny w tym kraju ser. Warto wiedzieć, że jest on bogatym źródłem wapnia, który wpływa pozytywnie na kości, zęby i naczynia krwionośne. Co więcej, w tym wyjątkowym produkcie spożywczym znajdziesz także niezwykle cenną witaminę A.

Zatem jak Hiszpanie jedzą ser manchego? W Hiszpanii jest on dodawany do niemal każdej potrawy. Świetnie sprawdza się jako przystawka podbijająca smak szynki serrano - innej popularnej przekąski. Ponadto ser manchego jest pysznym dodatkiem do kanapek, sałatek, orzechów, oliwek i grzybów.

Czym jest ser manchego?

Uwielbiany w Hiszpanii ser manchego, który znajdziesz także u nas, jest serem tłustym, twardym. Dojrzewa od 50 do 120 dni. Jego charakterystyczny smak odznacza się pikantnością i kremowością. Jakie wersje sera manchego wyróżniamy?

- Tradycyjną - wytwarzaną z surowego mleka,

- przemysłową - powstałą z mleka pasteryzowanego.

To tylko jeden z podziałów! Oprócz tego możemy wyszczególnić sery manchego ze względu na czas dojrzewania:

- Fresco - 50 dni,

- Semicurado - od 3 tygodni do 4 miesięcy

- Curado - od 3 do 4 miesięcy,

- Viejo - od 4 miesięcy do 2 lat.

Jako ciekawostkę możemy dodać, że jest coś, co łączy hiszpański ser manchego z naszym polskim oscypkiem. Co to? Oba zostały wpisane na listę wyrobów regionalnych w Europie.

Dlaczego warto jeść ser manchego?

Czy Hiszpanie uwielbiają ser manchego tylko ze względu na wyborny smak? Ależ nie! Ten wyjątkowy wyrób kuchni hiszpańskiej ma wiele zalet zdrowotnych. Warto wiedzieć, że ser manchego:

- jest źródłem wapnia i białka, a te są podstawowymi budulcami kości i zębów, a wapń ponadto wchodzi w skład naczyń krwionośnych, odpowiada za gospodarkę hormonalną organizmu i jego homeostazę, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, a także dba o prawidłową pracę serca i nerwów,

- zawiera witaminę A, która wpływa pozytywnie na wzrok, skórę, włosy i paznokcie, wspiera produkcję śluzu i dba o błony śluzowe,

- jest bogaty w witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne, obniża stres oksydacyjny, wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi,

- jest także źródłem witaminy D, a ta odpowiada za rozwój i mineralizację kości, wchłanianie wapnia i fosforu, ma także wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i krążenia.

Co polecamy?

W naszej ofercie znajdziesz smakowity ser dojrzewający Manchego DOP semi-curado. Tego typu produkt możesz spożywać na zimno z oliwą z oliwek i pieczywem, grillowany lub jako składnik zapiekanek. Możesz serwować ser manchego z rozmaitymi mięsami lub rybami. To doskonały dodatek do przekąsek, dań obiadowych i nie tylko.

Ciekawostki, czyli co może zainteresować Cię na zakończenie

Na zakończenie warto wymienić kilka ciekawostek, które zobrazują Ci, dlaczego ser manchego jest wyjątkowy.

  1. Ma około 50% tłuszczu, 454 kcal w 100 g, 39 g białka i 30% zawartości wapnia.
  2. Owce, których mleko wykorzystuje się w produkcji sera manchego, są hodowane według restrykcyjnych zasad i karmione tylko okolicznymi roślinami - najczęściej strączkowymi i ziarnami.
  3. Ser manchego jest powszechnie dostępny w Hiszpanii - w barach, restauracjach i wszystkich sklepach.

Znając wszystkie zalety i cechy charakterystyczne sera manchego, możesz z pełną świadomością wartości i walorów smakowych rozkoszować się tym wyjątkowym produktem. Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty i przeniesienia się doznaniami do słonecznej Hiszpanii.

Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Sery dojrzewające

- Hiszpańskie sery dojrzewające

- Sery Manchego

- La Belle Iloise

- Oliwa z pierwszego tłoczenia

- Do czego najlepiej nadaje się ser manchego?

- Jakich serów dojrzewających spróbować w Hiszpanii?

- Z jakich serów słynie Hiszpania?